Hoe efficiënt zijn infraroodverwarmers bij het verwarmen van een ruimte?

efficiënt zijn infraroodverwarmers

Nu de brandstofrekeningen stijgen, zijn velen van ons op zoek naar duurzamere alternatieven voor onze conventionele verwarming met gasboilers. Infraroodpanelen zijn een stijlvolle en kosteneffectieve optie die verkrijgbaar zijn als wand- of plafondgemonteerde units. Maar hoe efficiënt zijn infraroodstralers bij het verwarmen van een ruimte?

infrarood paneel

Infraroodpanelen zenden warmte uit via infraroodstralen, die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Deze stralen dringen door in de stof van het meubilair en de voorwerpen van een kamer en doordrenken ze met langdurige warmte die terug de lucht in straalt, waardoor uw kamers gezellig en comfortabel aanvoelen zonder dat u de verwarming continu aan hoeft te houden om de temperatuur op peil te houden.

Ze zijn ook veel energiezuiniger dan radiatoren, omdat er geen circulatiesysteem voor nodig is. En omdat ze de objecten in een kamer opwarmen in plaats van alleen de lucht, kun je de kamer met minder eenheden verwarmen. Het gerichte karakter van infraroodpanelen betekent dat u zich binnen een afstand van ongeveer drie meter van een paneel moet bevinden om het effectief te laten voelen. Daarom kunt u ze het beste aan het hoofdeinde van uw bed of in de woonkamer plaatsen, en ze zijn vooral handig voor mensen die met hoge plafonds waar de vloeroppervlakte beperkt is.

Hoe efficiënt zijn infraroodverwarmers bij het verwarmen van een ruimte?

Bijkomend voordeel is dat infraroodverwarming stil en discreet is, waardoor het perfect is voor slaapkamers of thuiskantoren. Het ontbreken van een ventilator betekent ook dat deze geen stof en vuil door de kamer beweegt, waardoor het een gezondere keuze is voor mensen met allergieën of luchtwegaandoeningen. En omdat ze geen water gebruiken, is er geen risico op lekkages en plassen, waardoor ze ideaal zijn voor vochtige ruimtes zoals badkamers.

Het enige nadeel van infraroodpanelen is dat ze je water niet kunnen verwarmen en dus je bestaande boiler en warmwatercilinder niet kunnen vervangen. Ze zijn vooraf ook duurder dan een conventioneel verwarmingssysteem, hoewel hun lage energieverbruik u na verloop van tijd geld kan besparen op uw elektriciteitsrekening.

U kunt kiezen uit een reeks slimme infraroodverwarmingspanelen met geavanceerde functies waarmee u de efficiëntie ervan nog verder kunt optimaliseren. Onze Accent- en Opus iQ-series bieden bijvoorbeeld ongeëvenaard verwarmingsbeheer met WiFi-app-bediening, zodat u weekschema’s kunt instellen en start- en stoptijden kunt regelen om het meeste uit uw panelen te halen. U kunt ze ook koppelen aan uw smart home hub voor handsfree bediening.

Infraroodpanelen zijn eenvoudig te installeren en worden geleverd met alle benodigde hardware, inclusief een sjabloon voor het boren van de gaten en bevestigingen. Het proces is vergelijkbaar met het ophangen van een flatscreen-tv en ze zijn heel gemakkelijk te verbergen achter een fotolijst of aan de muur, of je kunt ze door een elektricien op een gesmolten spoor laten aansluiten. Als u liever een naadloze toevoeging wilt maken, zijn ze ook verkrijgbaar als panelen met spiegeloppervlak voor een strakke en eigentijdse afwerking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *